» De voortplanting

Wat is dit?

Foto
Voortplanting

De voorplanting van kippen is een vrij simpel iets. Men kan er voor kiezen om de eieren uit te broeden in en broedmachine of men wacht tot een van de hennen in het voorjaar broeds worden. Houd er wel rekening mee dat men op deze manier ook hanen krijgt wat in de meeste buurten niet echt op prijs wordt gesteld. De meeste mensen weten dan wel weer een manier om van een teveel aan hanen af te komen maar goed ik vindt het toch een aandachtspunt om hier van tevoren over na te denken.
broeden in een broedmachine
Tegenwoordig kan men zelf kiezen wat voor broedmachine men wil gaan gebruiken er zijn broedmachines voor een paar honderd eieren en er zijn broedmachines voor enkel een ei met alles ertussenin. Maar om te kunnen broeden hebben we wel eieren nodig men kan er voor kiezen om eigen eieren te gebruiken mits men een haan bij de kippen heeft lopen maar men kan er ook voor kiezen om bij een ander de eieren te kopen om bijvoorbeeld een nieuw soort aan de hobby toe te voegen. Broedeieren moet men wel op een bepaalde manier bewaren ze kunnen gewoon in een eierdoos bewaard worden let wel dat men iedere 12 uur de doosjes omdraait dit is om te voorkomen dat de eierdooier wegzakt tegen de schaal de omgevings temperatuur mag maximaal 15 graden zijn en minimaal 10. De eierdooier is in principe de plek waar de vrucht zich ontwikkeld. Een kip wordt geboren met een heel legio aan onbevruchte eicellen in haar eierstok (en kip heeft maar een eierstok) wanneer er twee eicellen in een keer vrijkomen krijgen we een ei met een dubbele dooier het is echter niet zo dat daaruit twee gezonde kuikens kunnen ontstaan. Bewaar broedeieren hooguit 10 dagen om een zo goed mogelijk resultaat te verkrijgen. Wanneer men de eieren in de broedmachine heeft gelegd moeten de eieren moeten ze vanaf dag een tot en met dag 18 ieder 12 uur 180 graden gedraaid worden (360 graden is helemaal in het rond) de luchtvochtigheid in een broedmachine moet tot en met dag 18 ongeveer 40 tot 45% zijn na dag 18 na dag 18 moeten we ongeveer 70 tot 75% handhaven let wel op dat men niet constant een te hoge luchtvochtigheid heeft omdat dit de druk in het ei verhoogt en zo het "kuiken" teveel druk om zich heen krijgt en sterft. Om de luchtvochtigheid te zien gebruikt men een hygrometer om deze te testen kan men hem in een vochtig doekje wikkelen en dan moet hij ongeveer zo`n 95% aangeven. De temperatuur die men nodig heeft in een broedmachine bedraagt voor kippeneieren 37,6 tot 37,8 en behoord de volledige broedduur van 21 dagen gehandhaafd te worden. Terwijl men de eieren keert kan men ook de vingers wat vochtig maken zodat nadat men de broedmachine weer gesloten heeft sneller de luchtvochtigheid weer gehandhaafd is. Ook zitten er in een broedmachine roostertjes deze roostertje dienen ervoor dat er frisse lucht in de broedmachine kan komen op deze manier voorkomt men schimmel of een te hoge lucht vochtigheid in de broedmachine (terwijl de laatste toch het meest bepaald wordt door de hoeveelheid water die men in het bakje doet die men in de broedmachine zet ook het oppervlakte van het bakje heeft hierop invloed hoe groter de oppervlakte (niet de diepte) des te meer water er verdamp dus des te hoger de luchtvochtigheid. Maar voor degene die wat meer geld uitgeeft wordt het een stuk simpeler want er zijn ook geautomatiseerde broedmachines die keren en dergelijke automatisch doen maar dit be´nvloed niet echt de uitkomst.
en toen waren er kuikens
Wanneer de kuikens zijn uitgekomen kan men het beste de eerste 12 uur na uitkomst de kuikens in de broedmachine laten. Het mooist is als men nog de onderste lade van de broedmachine leeg heeft want dan kan men daar de kuikens rustig op laten drogen en zullen ze de nog niet uitgekomen eieren niet verstoren. Na deze 12 uur (als de kuikens tenminste zijn opgedroogd eerder niet) moet men de kuikens in een kunstmoeder stoppen voor een periode van 8 weken in deze periode bouwt men de temperatuur graad voor graad af vanaf de 5de dag totdat de kuikens dus 8 weken zijn. Om deze temperatuur te handhaven kan men het beste een warmte lamp ophangen (zoals op de foto hieronder) in de kunstmoeder, onder deze lamp mag het maximaal 32 graden zijn en minimaal 28 graden. Wanneer de kuikens het dan te warm krijgen kunnen ze op een ander plekje gaan zitten waar het koeler is. Het afbouwen van de temperatuur kan men simpel realiseren doormiddel van de lamp iedere keer wat hoger te hangen. Wanneer de kuikens in de kunstmoeder zitten zullen ze al snel, meestal al de eerste dag naar eten en drinken gaan zoeken gebruik hiervoor zware maar lage bakjes met een opstaande rand van maximaal 2 cm of voor het water een watersilo. In de winkel is kuikenmeel of kuikenkorrel te verkrijgen, wat ook niet slecht is voor de kuikens en wat mij het beste bevalt is om het kuikenmeel/korrel onbeperkt aan te bieden en daarnaast ook nog iedere dag een paar fijn geprakte hard gekookte eieren aan te bieden let wel dat men het restant na ongeveer 6 uur weghaalt omdat anders het ei niet meer goed is. Kippenkuikens hebben vrij snel een coccidiose infectie te pakken maar gelukkig zit er in het moderne kuikenvoer een anti coccidiose middel (wat zeer dodelijk is voor eendenkuikens dus nooit geen kuikenmeel/korrel aan eendenkuikens voeren) waardoor de kans nihil is dat ze het krijgen. Na de achtste week kan men het kuikenvoer gaan mengen met gebroken granen en opfokvoer na 10 weken eten de kuikens gewoon gebroken kippenvoer.

[ terug... ]Omhoog


Maak vrienden


Copyright 2002-2018